Refurbished, cfarë është; të mirat dhe të këqija

Percaktimi I fjales Refurbish eshte: te rindertosh apo te risjellesh ne gjendje pune me materiale te reja apo te perdorura…

Qe ne percaktim ky proces pune na le te kuptojme shume mbi kuptimin e vertete te fjales!

Kur ne nisemi per te blere nje kompjuter apo laptop mendojme se vetem 2 zgjidhje ka:

– kompjuter/ laptop I ri

– kompjuter/ laptop I perdorur

Ne mes te ketyre 2 zgjedhjeve qendron alternativa Refurbish.Por le te analizojme anet pozitive dhe negative te ketij procesi qe tenton te rikthej ne jete dicka qe ka “vdekur”.

Anet pozitive:

I vetmi moment kur mund te gjejme nje produkt Refurbish qe meriton parate tona eshte kur ky I fundit eshte bere direkt nga prodhuesi…por kjo do zbehte dhe anen tjeter pozitive te ketij lloji produkti qe eshte CMIMI…Shembull: nje laptop DELL Refurbish ku riasamblimin dhe testimin e ka bere vete DELL do kushtonte ne rastin me te mire 10-15% me pak se cmimi I tij real.

Ketu fillojne anet negative:

– Per te mbajtur cmimet sa me poshte dhe per te permbushur kerkesa sa me te medha prodhuesit kontaktojne me nje pale te trete qe mund te jene kompani ose bodrume ne Kine qe merren me hapje-mbyllje Laptopesh(ne disa raste komponente nga disa prodhues gjenden brenda 1 Laptopi)

– Nje laptop Refurbish ne 90% te rasteve ka kaluar riparime ne pjeset kritike(Bord,RAM,LCD,HDD) gje qe nuk eshte e mire per nje pajisje aq delikate dhe qe mund te perseritet shume shpejt…

– Edhe pse cmimi I nje laptop Refurbish eshte me terheqes,garancia ne kohe eshte e kufizuar.

– Pamja fizike ne shumicen e rasteve mbulohet mire por prap ka shenja qe tregojne qe Laptop eshte perdorur(gervishtje,amortizim)

– Mundesia e azhornimit eshte me e ulet(sot qe flasim eshte me e lehte dhe me e lire te gjesh RAM DDR III per laptop sesa DDR II)

– Rasti me I keq shfaqet kur ju blilni nje laptop Refurbish dhe mendoni apo ju bejne te mendoni se e keni blere per te ri…..

Pra Refurbish pervec rasteve kur behet nga vete prodhuesi eshte thjesht nje “dardhe” e bukur ne pamje te pare qe bishtin e ka mbrapa dhe e ka goxha te madh…

Eshte njesoj sikur te pranosh qe ne spital me te njejten shiringe qe u perdor te pacienti para teje, te pranosh te injektohesh edhe ti sepse infermierja te tha qe e ka pastruar (refurbish) ate….

Ideja e fshehur pas ketij artikulli eshte qe Gjergji Kompjuter si kompani “e re”, me gjak te ri, plot energji dhe me nje shtrirje qe dita-dites po zgjerohet, ne rrugetimin e gjate do jete gjithmone aty per te ofruar sherbimet, produktet por edhe diskutim te lirshem mbi faktorin e perbashket: Information Technology.

Ftojme serish te gjithe te interesuarit te vijne te provojne nje nga dy (ose dhe te dy) kryeveprat e teknologjise se fundit, FUSION dhe AlienWare AURORA thjesht per te kuptuar qe Gjergji Kompjuter eshte dhe do te jete gjithmone “teknologji ne zhvillim” dhe jo riperpunim I dickaje qe ka deshtuar njehere…

* ftojme edhe komentuesit tane negativ qe te vijne ti mbrojne teorirat e tyre me praktike e jo thjesht me fjale…fjalet I merr era kurse ne nuk na lekund dot as nje termet 9 ballesh….

Me Respekt

Familja e MADHE Gjergji Kompjuter

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to wishlist
Product added to compare.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.