Bottleneck ose efekti “grykë shishe” ; pse ndodh dhe si mund të parandalohet

Bottleneck (per thjeshtesi BN) eshte fenomeni ne te cilin performanca e nje sistemi kufizohet nga nje prej komponenteve te tij!

Per ta kuptuar sa me mire nga ana praktike po ju shpjegoj si fillim se pse ka marre kete emer kaq te goditur.Perfytyroni nje hidrocentral, uji I mbledhur nga diga shkarkohet vetem nepermjet disa tunele (gryka e shishes) qe ne madhesi nuk jane as sa 1 e 50 e tere diges dhe kjo mjafton qe te prodhohet energji per nje shtet te tere. Po sikur portat (gryka e shishes) te ishin me te medha? Po sikur e gjithe diga te ishte nje porte e madhe?? Ne kete rast ne 1sec do prodhohej energji e barabarte me 1 ore po te punohej me porta sa 1 e 50!!!

Ky fenomen, shume I perhapur dhe shume I luftuar ndodh qe ne fazat e para te programimit dhe deri te ndertimi I kompjuterit qe eshte pjesa qe do trajtojme sot.

Ku ndodh BN ne hardware e kompjuterit dhe pse?

BN me I njohur dhe perfolur eshte ai midis CPU(processor)/GPU(kartes grafike)

Arsyeja eshte e thjeshte,sepse keta jane 2 aktoret kryesore qe hyne ne loje kur perdorim aplikacione te renda si p.sh. Lojra

Nje shembull konkret do ishte:

Processor Core I7 920/Geforce GT 220!!!!

Ky lloj sistemi mund ta bej shume mire punen e te parit filma ne te po nqse ngarkon nje loje…..Te dhenat e lojes perpunohen shume shpejt nga processori qe I kthen ato ne nje” lume” me info qe drejtohet drejt GPU qe me pas i shfaq ne monitor….por ja ku na shfaqet DIGA(GPU)…..

Si nje karte e nivelit te mesem GT220 nuk mund te perballoj sasine dhe shpejtesine me te cilen informacioni po I vjen dhe virualisht kthehet ne nje DIGE ku vetem disa porta jane te hapura dhe per pasoje dhe shpejtesia me te cilen rifreskohet ekrani jone eshte shume e vogel…

Ka dhe nje lloj “miti” qe thote qe BN mund te ndodh edhe nga ana e kundert, pra GPU/CPU po kjo nuk eshte plotesisht e vertete per dy arsye:

1- karta grafike qendron gjithnje ne fund te procesit(fatkeqesisht)

2- kush do ti vinte nje sargas-I nje karte grafike HD5970!!!!

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to wishlist
Product added to compare.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.